Jom Santai Bersama Ben Ashaari !!

entri terbaru

Friday, 6 April 2012

Tips : Risiko Bercinta Sebelum Kawin ??

Assalamualaikum...

Secara psikologinya, naluri utk mencari dan mpunyai kenalan or bercinta adalah lumrah..

Tapi tak bmakna phubungan cinta nie blh dicemari dgn perkara atau perlakuan yg btentangan dgn syariat agama..

Pasal kawin dan bercinta sebelum kawin dlm Islam, drpd Anas r.a katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa benci sunnahku, maka dia bkn drpd golonganku..

Allah menjadikn manusia dgn fitrahnya yg ingin hidup berpasangan, berkasih sayang, bahagia dan dpt memenuhi tuntutan syahwat melalui cara halal..

Fitrah tu dpt dilaksanakn melalui ikatan perkahwinan yg sah..Firman Allah yg bermaksud: “Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kpd Tuhan kamu yg menjadikn kamu (bermula) dari diri yg satu (Adam), dan yg menjadikn drpd (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa) dan juga yg membiakkn dari keduanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yg ramai..
Dan bertakwalah kpd Allah yg kamu selalu meminta dgn menyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu” (An-Nisaa’ ayat:1)..

Dlm bercinta, Islam mgariskan akhlak terbaik utk merealisasikn percintaan lelaki dan perempuan..Cinta sebelum kawin takot akn mjerumuskn ke kancah maksiat dan lalai dlm percintaan..

Klau bercinta biarlah dgn tujuan yg suci..bertujuan utk bawak ke alam perkahwinan dan ikatan yg sah..klau kita beriman dan takutkan Allah, jagalah batas pergaulan kite..

Kite mesti m’hormati maruah dan harga diri masing2..dlm erti kata lain lahh, jgn biarkn diri berdua-duaan dgn kekasih kite sbb org yg kew 3 ialah setan..
ngeee~~~ aku lahh setannye,hahaha !!No comments: