Jom Santai Bersama Ben Ashaari !!

entri terbaru

Monday, 24 December 2012

Resepi : Tutti Frutti

Assalamualaikum...

hai korang , malam tadi kan aku buat tutti frutti..bikin sendiri punya..tutti frutti asal aku tak penah makan..ramai org kata sedap tapi bapak mahal..ekk ? dari membazir baik buat sendiri kalau dah tau resepinya..aku dapat resepi nie dari kakak bos aku..dia kata sama je rasa resepi nie ngan tutti frutti ori tu hah..mungkin ada sedikit je perbezaannya..aku pun tak tau..pestaim nih buat tutti frutti..senang sangat buatnya , tapi melambatkan sebabnya nak patah patahkan biskut la , nak potong buah kecik2 la..tu yang melambatkannya..

ok , aku nak kongsi resepi nie kat korang yer..try la buat , konpem tak nyesal punya

haaa , nie ler bahan bahannya..senang je 3 jenis biskut dan 3 jenis buah yang teksturnya lembut2 gitu , hehe..terpulang kat korang nak pakai buah apa dan biskut apa ok ? aku pakai biskut marie , oreo , chipsmore..buah lak anggur , kiwi , naga..

bahannya :

3 jenis biskut
3 jenis buah
250 gm whipping cream/fresh cream
200 gm yogurt asli
100 gm susu pekat
1 sudu teh geletin
3 jenis jem (aku pakai strawberi , oren , blueberi)

caranya :

1. patahkan biskut kecik2 dan potong buah kecik2 macam dalam gambar kat atas.
2. putar whipping cream/fresh cream , yogurt asli dan susu pekat sehingga kental.
3. bancuh geletin dengan sedikit air panas dan kacau sampai larut dan masukkan ke dalam adunan whipping cream yang diputar tadi..putar sehingga sebati(sekejap je)
4. masukkan cream putar tadi ke dalam bekas/cawan.
5. letakkan biskut2 ke atas lapisan cream putar tadi.layerkan dengan jem dikeliling bekas/cawan.
6. ulangi step 4 dan 5 sekali lagi dan tutup lapisan atas sekali dengan cream putar tadi.kemudian , letak buah2 yang dipotong kecik2 ke atasnya dan layerkan dengan jem di keliling bekas/cawan.
7. sejukkan di dalam peti ais(bukan beku),siap dihidangkan..

makan sejuk2 best ! kalau korang tak paham pasal step , aku tempek gambar contoh dan korang bayang bayangkan la camne nak buat ekk..nak gambar step by step mmg tak dek la sayang..

haa , camnie la rupanya..lapisan cream tu atasnya letak biskut2 la..pastu tepinya sahaja layerkan dengan jem..camtu je stepnya..mudah dan senang..nyummy ! sedap..rasa eiskrim gitu..

*selamat mencuba..kalau korang nak try tapi tak paham blh tanya ye..

10 comments:

yana aina said...

rajinnya ... TQ share ^^

hananhadila said...

tengok gamba pun tahu daa sedap . yummy !

Nadia Johari said...

sedpnyer...boleh la buka kedai hehe..psni leh wat..thnks sharing

kinara kinatara said...

wah kene cuba nie..:)

Ninie said...

Wah!!!! Nak try buat la....tp kos byk jugak tu...huhu. Sbb guna buah kiwi n mcm2 lg.

Salam kenal....amik doodle free kt sini k.

http://thebeautyofsplendid.blogspot.com/

Si Matatajam said...

Adoi nampak sedapnya....terlioq akak ni dik oi...

Hanif Idrus said...

Salam kenal….dan I follow sekali
U in my bloglist
Hanif blog bloglist
Check It Out!!!!
Check blog anda berdasarkan bloglist abjad
Every week saya datang melawat tapi dengan syarat always updated blog..hahahha
Tujuan--senang saya blogwalking supaya tak hilang kawan blogger..hehehe

QasehnyaRania said...

rajin dia..
mesti try ni. in shaa ALLAH..
tenq sebab share yer..

anis asliza said...

sedapnya..boleh cuba ni..mohon resepinya ya..

tiz said...

sedapnye....kena cube ni