Assalamualaikum...
halooo korang , selamat malam..haa , malam semalam kan aku buat durian crepe..durian crepe hari tu tak puas hati..kenapa ? SINI.. haa , aku tak puas hati sbb tebal , nak nipis camne pakai kuali biasa je pun..
sekarang nie puas hati , aku carik resepi kat blogger kreatif nie..dia main olah2 jadi rasanya cam eiskrim gitu , huhu..sebab ? resepi nie pakai cream kastad..nak tau resepinya ? aku akan kongsikan kat korang..baik buat sebelum habis musim nie tau..nanti tak laku dah
Durian crepe
By : Fiza Nordin
Rujukan : Izah Muffin Lover
Olahan : bos aku
Gula halus = 6 sudu besar.
Tepung ubi = 4 sudu besar.
Tepung jagung = 2 sudu besar.
Tepung gandum = 2 sudu besar.
Butter = 2 sudu besar (cairkan).
Telur = 4 biji (pukul sedikit).
Esen vanila = 1 sudu besar.
Air = 400 ml.
Filling Cream Custard
By : Kak Zu Semanis Gula
Rujukan : Izah Muffin Lover
Susu segar = 400 gm.
Gula halus = 60 gm.
Kuning telur = 4 biji.
Tepung kastad = 2 sudu besar (kacau sampai pekat)
Whipping cream non-dairy = 250 ml (putar sampai kental/bertanduk)
1 comment:
Comelnya crepe doyan tu..demok2 gitu..
Post a Comment