Jom Santai Bersama Ben Ashaari !!

entri terbaru

Saturday, 28 April 2012

Sambal Telur Pun Sambal Telur Lahh

Assalamualaikum...




haiiiiii !! pisssssss !! hehehe, mesti korang bosan kann bile aku masak jew bnyaknye sambal kann..hoho..yg lain bkn tak reti la..dah aku suka pedas, sambal la jwbnye, hehehe..okee okee, sbenar aku dh plan, dh gitau kat mak aku soh gi beli ayam kalu free, ingat nak buat ayam masak lemak cili api..ayam lg ??..ehh, suka hati aku la, feveret aku kan ayam, hihihi..haaa, hari tu aku ade masak gulai ayam, terlupa pulak nak snap gambar, huhuhuuu..aku tnya pendapat mak aku dan nenek aku mcm mne gulai aku sedap kew tak..katanye oke jew tp yg tak cukupnye kerisik..tak bez kalau tak dek kerisik..ape daa mak nie..kan kerisik tak dok, nak wat guane..tibai aje lahh mane yg ado..isshhkk !! nak mrh nihh, hoho..pastu kan dah eksaited sgt, lapar sgt, teros ngapp masuk mulut..sori ekk..kena kat sambal ingat pulak kan nak snap gambar, atooooiiii..macam2..hari nie tetibe penat laaaa..kenape ekk ?? hurmmmmm



Friday, 27 April 2012

Tips : Hilangkan Ketagih Kafein

Assalamualaikum...




haluuuu derrrr !! haaaa, ade kat sini sape2 yg suka sesangat minum kopi or nescafe ?? sila angkat tngan dgn segera..hehehe..aku la angkat tangan nie..tak nmpak ?? tak nmpak barangkali umor kalian pendek, hoho..guwau lahh, jgn mara, saje nak ikut ayat nujum pak belalang daaaa..hihihi..okeee, kalau dh ketagih, mesti nak control cikit kan takot jadi kes pulak kann..haaa, aku ade tip nye..nak tau ?? jap ehh, tngok kat bawah nie hah ;


  • Kurangkan secara pelan2 = nak minum tuh blh, tp kurangkan dgn cara pakai cawan kecik cikit la kann..mmg susah nk benti secara mngejut, mcm rokok jugak kan..
  • Minuman pengganti = korang blh mencari minuman pengganti seperti kopi dgn kandungan kafein nye kurang cikit drpd nescafe kan..tak pun minum teh, kan elok tuhh..huhuuu
  • minum air masak = amalkan minum air masak dulu sebelum minum minuman kafein..tak juga lupa, minum air masak setiap hari sebagai langkah utk detoks..dlm keadaan terhidrasi, tubuh akan lbh peka sehingga fikiran lbh fokus wlaupun tanpa kafein..
  • Banyakkan aktiviti fizikal = olahraga secara teratur akan membuatkn tubuh korang sihat, segar, fikiran korang kekal fokus dan secara tak lgsung blh kurangkn pengambilan minuman berkafein nie..
  • Kunyah gula-gula = kalau korang mngantuk time tengah kerja dan bgantung kat kopi utk m'hilangkannya, (gantikan) kunyahlah gula-gula getah..tp pastikan gula-gula getah tu tanpa pemanis kayhh..

Selamat mencuba !!


Mak Aihhh, Dah 53 Dah Ehh ??

Assalamualaikum...

haiiiiii awk !! hohoho..mcm hai utk sorang aje bunyinye ?? elleh, mcm ramai pulak nak bace entri2 aku nie ekk..hihihiii..guwau aje kayyhhh..ehh ?? ape yg 53 tuh ?? umur kew ?? uissshh, tak kan umur aku 53 dah kot..loklaq lah hang nihh..huhuuu..tak dek lahh..baru aku tersedar bln april nie aku dah buat entri 53 kali kann..pencapaian yg bagus nie..hehehhh..bagus ape, merapu jew byk, ngengenge..yelahh, kalau bln2 yg lain brapa kerat jew kan aku update blog..hehehe..

tak kesah la..selagi adik aku tak masuk sem seterusnya dan bawak lari laptop nihh, selagi tuh la aku akan update blog sampai penuh..sampai memuaskan hati aku, huhuhu..bia jew org tak nak jenguk blog kau nie kann...usah pedulikan..buat dunia sendiri, hehehehhhh !! (gelak sambil tepuk tngan utk diri sendiri)..

mesti korang nk kata "elleh, baru 53 dah kecoh..aku buat entri sbln 2,3 ratus kali pun tak kecoh cam kau"..hoho..saje jew main teka2, tak dek niat nak tuduh org cenggitu kayhh..tp sbenarnye ade org cenggitu kann..tak kesah la..aku bangga utk diri sendiri laaaa !! tak menunjuk pun kat awak2 smua..saje nak kongsi2 kebanggaan diri aku sendiri, hohoho..tak nak kongsi sudahh, pihhh main jaoh2..tamo kacau, hehehe..berdo'oh jew..



Blog Khas Utk Maki Org Kot ??

Assalamualaikum...

haluuuuoooo !! hihihi..masuk2 teros sengih mcm kerang busuk ekk..tak pelahh..ok ape..asalkn tak menyakitkan hati org..yer dokk ?? huhuuu..knapa tajuk entri aku camtuh ae ?? nak kutuk ehh ?? eh tak la..cuma tak brape berkenan la ngn cara dye..tp tak dek sampai aku nk gitau siapakah gerangannye kann..aib namanye tuh, hohoho..yg terasa bace entri aku kali nie betol la tuh orgnye, kehh kehh kehh..guwau jelahhh..cuma ade nasihat percuma cikit utk awak,kuikuikui..guwau lagi sekali.. :D  mende la yg merapu lg nie oiii..okee okee, aku mulakan bicara dr hati kew hati ekk, hehehhh

smlm aku bkk blog org nie dgn niat nk follow laaaa..dye nie dikategorikan new blogger..tp blog dye blh thn la drpd blog aku nihh hapa pun tak dak kann, huuhuu..bile jew aku masuk,punye terbaekkk ayat dye bg pembaca2 dye bace..aku ase la dye nie suka maki2 org tak ?? tak sah kalau tak guna prkataan "anjing,babi,celaka,setan"..nk mrh org pun tak perlu la nk ckp camtu kan..tak syok la org nk bace..aku agak2 maybe dye mrh sgt kat kwn dye kot yg dikategorikn kwn mkn kwn..so, aku pun try jenguk entri dye yg lain2..pun agak kasar bahasenye, still ade perkataan "setan" nye..tp tak mrh pun kat org..tah laa..mmg jenis dye cam tu kot..kann ??

so,bile da masuk,..........follow ?? nak la aku follow ekk..teros terbantut niat nk follow dye..takpe lah, tak dek rezeki lg kot nk follow dye, hohoho..




Thursday, 26 April 2012

Tips : Solekan Tahan Lama

Assalamualaikum...

haiiipppp !! ade tak yg tensyen bile mula2 mekap molek jew..bile kena kew time panas terik, habis belengaihh ?? sape ?? aku laaa..sbb tu aku amat tak suke akan mekap..serabai jew.. walaupun ade tip utk kekalkan mekap, still jugak aku tak suka mekap..ntah mengapa dan kenapa, huhuuu..aku ade tip nye..aku tak pernah pun cuba, hoho..sajer kongsi2..ntah berkesan kew tak tak tau lah den, hihihi..

  1. Sebelum bersolek, tekap muka dgn air batu..mekap blh thn lama dan jugak segar..
  2. Lap muka sampai betol2 kering, bg bedak tuh meresap sekata di kulit..
  3. Sapukan pelembap sebelum menggunakan bedak asas..
  4. Pilih pelembap yg anti kilau dan mampu mnyerap minyak..gunakan pelembap bertekstur lebih ringan seperti losen atau gel berbanding krim..
  5. Gunakan bedak asas debu berbanding bedak asas cecair..sbbnye bedak asas cecair cenderung luntur dan berkilau pd suhu panas sbb kandungan minyaknye lbh tinggi drpd bedak asas debu..
  6. Elakkan melapisi bedak asas terlalu tebal..Gunakan berus khas utk bedak asas utk sapuan lbh nipis dan sekata..
  7. Kalau korang b'peluh,gunakan kertas penyerap mnyak tanpa bedak utk mnyerap peluh karana ia tak merosakkan solekan..caranya ialah dgn menekap kertas tersebut kat muka pelan2, bknnye tonyoh2 taw..
  8. Rapikan solekan dgn bedak debu (loose powder) utk tacap..elakkan bedak padat (pressed powder) kerana ia cenderung utk bergumpal bile muka mula berpeluh..

Selamat mencuba !!


Tips : Baik Punye Ubat Gigi

Assalamualaikum...

Haloooooo !! haaiii, korang pernah dgr tak kalau nak hilangkan jerawat, tonyoh ngn ubat gigi ?? mak aku bg petua nie sbb dye dgr drpd radio kotttttttt..aku try la, tiap2 mlm aku tempek kat jerawat yg sedang galak membiak..isshhk, tensyen sngguh kan jerawat nie..aku tak tau nk pakai ape dahh..bile aku try ubat gigi, memuaskan aku jugak nihh..dye akan susut cikit..tak dek la skali pakai teros m'harapkan kesannye..kena la pakai selalu kann..cewwhhhh, nak kata kew org..pdahal sikap aku tuhh yg m'arapkan skali pakai teros ade kesan baik..ape daaaaa, hoho..

pastu kalau tempek ubat gigi tuh mesti kite nk dye kering jugak kan mcm pakai serum nuhh..ade ubat gigi aku pernah tempek tak kering2 pown..tak bez la kann, nak tido pown kena telentang aje takot kena bear ku bucuk or bantal or segala bende lah yg ade kat sekeliling kite time tido kann..huhuuuu..tp aku ade ubat gigi yg blh kering bile tempek kat muka kite..nk tengok ??

peace !!!!! sy ingin menonjolkan diri ! lihatlah sy..  ^_^

haaaa, ubat nie la..ala, yg dlm iklan try minum air batu tuhh..kononnye utk pembuktian laa..bkn konon, betol laaa, bkn sekadar aku gunakan utk bunuh jarawat tp jugak utk gigi aku yg sensitif bile b'mesra dgn air batu nie..blh thn jugak..haaa, try la..kering taw kat muka..jerawat pown drpd gemuk, jd kurus lalu kering kontang, pastu tibe saat utk kew alam akhirat..ishhh, merapu jelahhh, hohoho..jgn mare, nanti aku mrajuk, aku boikot korang..haha..guwau jelaaaa..lg merapu..



Dye Nie Laa Idaman Aku

Assalamualaikum..
                                                                             


haluuuuuuuuu ooouullsss !! haaa, kali nie aku nk promote 1 produk dari leesa formula..kakak2, adik2, makcik2 yg nk voke kan badannye, sila2 lah try produk nie..hohoho..siyes, aku sukakan ini drpd yg lain yg pernah aku cuba..yg lain tak bez derrrrr, huhuuuu..mesti korang tertanya2 kan natang ape ekk yg aku nak promotekan nihh..kecoh 1malaysia nampak gayanye nihh..hihiiiii..nk tngok ?? jap ehhhhh ;




 taaraaaaaaa !!! cewahh :D

sape nak try ?? kalau nk nampak hasilnye, kenalah pakai selalu..jgn tau ngomel ajeee..nak tau ape keistimewaan corset nie, sampai aku kecoh promote pilih corset nie ?? jap ehh nak pikir jap, hoho

okeeee, corset nie utk pembentukan bdn dr fabrik nylon yg elastik, lembut,licin, ringan serta sejuk dipakai, bagi kontur bdn penuh lekuk menarik, langsing dan menawan katanya..nak tau keistimewaan fullbody corset nie dgn corset lain ??

  • Mempunyai lubang depan belakang, utk pemakaian seluar dlm dr luar..sbbnye memudahkan utk kite kew jamban..mane tau tak tahan dh nk terkucil sgt dh kan..senangnye,bkak seluar dlm jew, tak payah nk terkocoh2 bukak seluar corset tu kan..
  • Senang dipakai, di sarung mcm baju mandi..
  • Labuh sampai kew peha, sesuai digunakan dgn dress pendek or panjang..
  • Membentuk pinggang, pinggul, perut dan peha, utk lebih kecik dan ramping (sesuai sesangat lah utk aku nie )
  • Dibuat dua lapis, utk ketahanan yg optimum..
  • Memberi kesan push up, bg membentuk payudara yg bulat dan berisi..
  • Tanpa zip dan tanpa cangkuk, yg menyukarkan pemakaian dan mudah rosak..byk kan corset yg ade cangkuk2 nie..
  • Tanpa masalah corset menaik dan bergulung, (sering dialami oleh corset 2-piece)..betol3,yg aku pakai corset mak aku punye tuh mmg slalu menaik dan bergulung..teramat tensyen aku nie hah..
  • Tanpa masalah keselesaan/pergerakan..selesa dipakai utk semua jenis aktiviti..
  • Tanpa besi anjalan & tulang baju berdawai yg keras serta blh membengkuk..
  • Tanpa coli, blh digunakan coli kite sendiri..

Warne ?? mcm biasalah corset kan ade 2 warne jew kan..coklat n hitam..

Harge ?? ehemmm2, harge dye, ehemmm..hoho..kena b'dehem byk kali nihh..okee, harge asal dye RM599..better beli time promotion lah kan, ade less 20%..kalau nk less, beli secara online saje dikk..cewahh !! kalau promosi, maybe la harge dye RM479..murah la cikit kan..corset mane ade b'puluh hargenye..semua atas seratus kann..

Saiz ?? uuurrm ade saiz M,L,XL,XXL..
Nak tau ukuran saiz2nye ??
utk saiz M Pinggang 27"-29", Pinggul 37"-39",
utk saiz L Pinggang 30"-32', Pinggul 40"42",
utk saiz XL,Pinggang 33"-35", Pinggul 43"-45",
utk saiz XXL,Pinggang 36"-39", Pinggul 45"-48"..


haaaa, dah jelas ?? senang cikit nak oder kan bile dh tau saiz ape yg sesuai utk kite kan..aku tau saiz aku ialah  L..huhuuuu..aku bile nk beli ?? hohoho, tak tau lg lahh..tak dok bajetttt..siyesss minat giler la corset nie..wlaupun tak pernah pakai, tp aku rasa corset nie lbh bez dr corset yg pernah aku pakai sebelum nie..siyesss bez !! try la korang tuh kalau mampu bli..terlebih mampu tu,bagi2 la kat aku 1, hohoho..


 


Wednesday, 25 April 2012

Tips : Teknik Rebonding Dan Relaxing ??

Assalamualaikum..

haluuuuppp !!  ^__^  hohoho..haaa,bg korang kan suka rebonding kew relaxing ?? aku rasa mcm suka relaxing jew, pasalnya relaxing nie tak lah lurus mcm rebonding yg mcm pnyapu lidi jew rupenye..mcm org yg brambut kerinting, ble rebonding, aku tengok cam tak lawa jew..tah la, mmg tak berkenan di mata aku memandangnye..sape stuju ?? hohoho..nak tngok cntoh org asal rambut kerinting buat rebonding ?? dh ada dpn mata dh pun, hehehe..korang pun mesti pernah tngok ann..kengkawan korang kew,sape2 kew kann ??

kalau relaxing nie, lbh mnampakkan mcm smulajadi..relaxing nie sesuai utk rambut yg nipis sbb rambut akan mempunyai volum dan tak nampak rambut kite tu nipis..harge relaxing pun murah drpd rebonding..rebonding nie mmg la nampak cantik dan kemas..tp yg aku tak sukanya nampak terlalu lurus sgt la sampai tak nampak smulajadinye..pastu kalau rambut yg sikit dan nipis,kalau korang buat rebonding, amat tak sesuai taw, pasalnya akan nampak melepek dan rambut akan nampak lg nipis taw..mmg tak sesuai lahh utk rambut yg nipis nk wt rebonding nihh..kubur2kan lah niat korang tuhh, huhuhu..isshhhkk3, tak lawa tak lawa..

kalau rambut korang tebal n banyak ok lahh wat rebonding nie..haaaa, tp kan sbenarnye haram taw buat rebonding2 nie mcm cukur2 n cabut2 kening tulahh..haram kan, sbb mengubah ciptaan Allah..tp org kata melainkan kite nk cntik dpn suami blh laaaa..betol ekk ?? aku rase mcm nk wat relaxing jew bile dh kawin nanti, blh tayang2 kat laki aku, hohoho..tp kan andaikata aku kawin la dgn pakwe aku yg skrg nie, dye tak bagi la aku buat2 rambut nie..amat tak suka !! huurhhh !!



Okay Tak Dia nie ??

Assalamualaikum...

haiiiippp !! haluuuu !! awak2 ?? sy nak tnye nie ok tak laptop nie ??


okeee tak ?? warne hijau lagi tuhh..so kullll laaa, hohoho..nie laptop idaman jew..ntah blh dimiliki atau tak..teringin la nak laptop nie..tp oke kew jenama ASUS nie ?? hurmm, aku rasa same jew kot, kann ?? acer yg ter'glamour' tu pown blh melingkup jugak kan..aku pilih ASUS nie pasalnye byk pilihan warne, hehehe..semestinye aku cop warna hijau,kaler feveret gua.. :D

harga dye brape ?? nie hahh, "dua ribu sembilan belas ringgit kosong sen"..aaauuuwww !! sakit telinga mendengar, sakit lagi mata memandang..meheiii lerrr, kann ?? nak paw kat sape ekk ?? kat pakwe aku ?? mujur dye nak bg weiiii..dye tak kan belikan utk aku bende2 cenggini..yg memudahkn aku utk bersua2 dgn fesbuk..dye tak suka ber fesbuk2 nie..byk kburukannye jugak..betol 2 mmg betol, tp kalau kite beria sgt, mudah terdedah itu ini, buruk la jadinya..mudah jugak utk jd curang..ehh, sy tak curang la awk,tak dek sape pown nk kat sy nie..kalau ade tak layan pown..awk jew yg nak kt sy, hohoho..

tak pelahhh, kalau ade rezeki, pasti laptop nie akan b'peluk2 dgn aku jugak suatu hari nanti..kann ??

#ade sesape yg b'hati mulia nak m'nyumbangkannye utk sy ??   ^__^



Tuesday, 24 April 2012

Baru Kena Buku Dengan Ruas !!

Lelaki: I nak raba U sikit je sayang..
Wanita 1: Tak nak la..Kalau terlanjur macam mana ??
Lelaki: Kita kawen la..I jumpa parents U..
Wanita 1: Betul ?? U nak kawen dengan I ??
Lelaki : Betul sayang..Sumpah..U diam je k, jangan cakap ape-ape..I pegang sikit-sikit je..

Setahun selepas itu..

Wanita 1: Sampai hati U Tipu I..Dulu U kata nak kawen dengan I..Tapi bila U dah dapat..U kawen dengan perempuan lain..
Lelaki: I lelaki, U ingat I nak kawen dengan perempuan yang senang-senang boleh dapat ?? I nak perempuan yang suci..Bukan macam U, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami..U ingat I bodoh ke nak kawen dengan U ??
Wanita 1: Sampai hati U cakap macam tu..Dulu, masa U nak macam-macam janji manis U bagi..Tapi sekarang U salahkan I ??
Lelaki: I lelaki..I cuma uji U je mase tu..Tapi U bagi, I ambik lah..
Wanita 1: U memang jantan tak guna..I menyesal kenal dengan U !!
Lelaki: U menyesal ?? Tapi I puas ! Jangan lupa datang kenduri I nanti..
Wanita 1: U akan dapat balasannya nanti !!

Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya...


MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA..

Lelaki: Sayang . . . I love U so much..
Wanita 2: Me too sayang..
Lelaki: I bertuah kawen dengan U..
Wanita 2 : I pun , sayang..I ada something nak bagi tahu U ni..
Lelaki: Apa dia sayang ??
Wanita 2: Sebenarnya......I pernah tidur dengan semua teman lelaki I..Untuk suka-suka je..Cari kepuasan sebelum kawen..Tapi bile nak kawen, I cari lelaki baik macam U untuk jadi suami..U tak kisahkan ??
Lelaki: What ???? !!!!

Pengajaran : macam mna kite, mcm tulah yg kite akan dpt..jantan tak sedar diri..padan dgn muka !!

Jgn pikir yg nampak baik tu baik, yg nampak jahat tu selamenye jahat, kite manusia tak lari dari melakukan kesilapan kan..



Catat Keburukan Masing-Masing



ISTERI : abg ape kata mlm ni kite tak pyh tido same2.. abg tado lua, ayang tdo dlm blik
SUAMI : knpe syg ??
ISTERI : ha.. ayang ade 1 prmainan, ayang catatkn smue kburukan abg sbanyak mgkin dan abg pun catatkn tentang kburukan ayang sbanyak mgkin ! esok pagi kite bace balik tentang ape yg kite dah tulis tu..
SUAMI : ok..

mlm tu si isteri senaraikan tentang kburukan suami die smpai tak tido.. suami die di ruang tamu pun tak tido..hingga ke pagi waktu sarapan,,

ISTERI : haaa, mcm mane, sape nak mulakn dulu ???
SUAMI : ayang dulu mulakan..
ISTERI : ok abg dngar tau,

(sambil mngeluarkan 2,3 helai kertas yg dicatatnya mlm td)
ISTERI : abg tak romantik, abg tak pndai pujuk, abg bla bla bla.. bla bla bla.. ok dah, skang abg pulak..!
SUAMI : (die mngeluarkn 3,4 helai kertas yg kosong...)
abg mintak maaf..takde ape yg abg dpt senaraikn tentang keburukan ayg..sbb abg terima ayg seadanya..dan segala keburukan ayg abg sentiasa maafkan..dan abg mintak maaf kalau abg tak sempurna di mata ayang...

si isteri tergamam dan air mata jatuh berlinangan..terus dye peluk dan memohon ampun pd suaminya..dye menyesal, sbb dah melukakan hati suaminye..dye jugak sedar dan bersyukur yg suaminya adalah insan yg terbaik yg telah dianugerahkan untuk-Nya..


#sosweetlakann#

Tips : Jangan Mudah Tertipu Disebalik Ayat Terbaik Lelaki

Orang pompuan jangan mudah tertipu dengan ayat lelaki yang mengorat versi baik :

"saya tertarik dengan status-status tazkirah awak di fesbuk.." atau "saya nak awak bimbing saya jadi baik.." or whatever lah ape ayatnye yg terbaik tuh utk amek hati kite..

Ketahuilah, lelaki itu fitrahnya membimbing wanita, bukan dibimbing wanita kann..dan kalau betul dia nakkan bimbingan, dia mesti akan mencari sahabatnya yang soleh tak pun ustad kan..

p/s : kalau dia mencari kite sebagai 'pembimbing', sangat pasti ada udang di sebalik mee..so, kite kenalah hati2 dengan ayat lunak laki2 nihh..♥♥

:: Lelaki yang baik ialah lelaki yang boleh membimbing pompuan ke jalan-Nya, bukan m'hanyutkannye ::



Tips : Lelaki Yang Baik

Lelaki yang baik takkan berusaha mendekati,
meskipun dengan niat yang suci,
kerana dia sentiasa menyedari,
niat mungkin terpesong sekalipun begitu murni,
kerana dia mengakui,
makhluk bertanduk dua sentiasa "memerhati" !
Ingatlah,Allah jua yang Maha Meengetahui.

Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita,Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati!
Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi.
Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut ! ~

Wanita jadilah seperti mawar yang berduri...Jadilah bunga mawar yang indah berpagarkan duri.Jangan biarkan dirimu menjadi sembarangan bunga yang tetap juga indah tetapi,sayang tidak berduri, Apabila tidak berduri , tiada lagi benteng yang boleh melindungi keindahan si bunga daripada sewenang-wenangnya didekati sang kumbang. Lantas, tercemarlah keindahan dan murahlah nilainya. Duri mawar itulah ditasbihkan dengan perbatasan aurat, akhlak dan al-haya’. Dengan pagaran duri itu, kilauan warnanya semakin memancar indah dan harum aromanya menyelinap di segenap naluri yang mengundang kekaguman di hati sang kumbang hinggakan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekati.

Ayat Jiwang+Sedih


Cinta yang tak berbalas itu bagaikan layang-layang putus talinya.

Soal cinta adalah soal hati. Ia juga soal jodoh. Manusia hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan jodoh kita.

Soal hati tiada undang-undang. Apatah lagi paksaan. right ??

Sejauh dan sedalam mana pun cinta kita terhadap orang tu, kalau tak berbalas, sukar untuk mengakhirinya dengan perkahwinan.

Cinta tak selalu bersama jodoh tapi jodoh selalu bersama cinta.

Kahwini orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang lain. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tapi tidak menyintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian kita sendiri daripada mengubah pendirian orang lain.

Melupakan seseorang yang disayangi amat sukar.

Cinta akan hidup bersama dengan waktu, apabila waktu itu mati, maka matilah cinta itu.

Cinta sejati ialah apabila kita masih mampu tersenyum, sambil mendoakan kebahagiaan untuknya walaupun jika terpaksa melepaskannya pergi.

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kita.


#perrgghhh !! jiwang punya ayat..tulah hakikatnya kan..


Tips : Cintai Isterimu



~ Cintai isterimu … apabila dia merasa kopi atau tea anda. Dia hanya utk memastikan rasanya sedap untukmu..

~ Cintai isterimu… apabila dia 'memaksa' anda utk bersolat. Dia hanya ingin masuk syurga bersamamu..

~ Cintai isterimu… apabila dia menyuruh anda bermain dengan anak-anak. Kerana dia tidak melahirkan anak itu dengan sendirinya tanpa dirimu..

~ Cintai isterimu… apabila dia masak tidak sesedap ibumu. Kerana dia masih mencuba menjadi yang terbaik untukmu..

~ Cintai isterimu... apabila dia merasa cemburu. Kerana dia memilihmu daripada berjuta lelaki di luar sana..

Tips : Cantik Di Hati

Assalamualaikum...

haiyppp !! haloouuu !! pe kaboooo ?? cer tengok kat bwh nie, cantik kan hati nie ;


cantik takk ?? tp perangai pun biar la cantik, jgn rupa jew cntik, tp perangai, Allahuakbar !! kann ?? byk da cntoh dpn mata kite..muka mmg tak terkata dek org, cun habis..tp syg perangai cun tak habis lg..uuhhh3 !

* hari nie, sebelum kite mngatakan kata2 yg tak baik,
pikirkan tentang seseorg yg tak dpt berkata2 sama sekali (bisu laaa).
* sebelum mngeluh tentang suami/isteri, pakwe/makwe kite,
pikirkan tentang seseorg yg memohon kpd Allah utk diberikan teman hidup.
* sebelum kite mngeluh tentang anak2 kite,
pikirkan tentang seseorg yg teringin nak dpt anak.
* di saat kite letih dan mngeluh tentang pekerjaan kite,
pikirkan tentang org2 cacat yg berharap mereka m'punyai pekerjaan seperti kite.
* sebelum kite menunding jari dan mnyalahkan org lain,
ingatlah bahawa tak ade seorg pun yg tak berdosa.
* dan ketika kite sedang bersedih dan hidup dlm kesusahan,
tersenyum dan berterima kasihlah kpd Allah bahawa kite masih hidup.


# biar rupa tak cantik, tp hati cantik :)



Selamat Hari Beranak Untuk Si Dia

Assalamualaikum...

haluuuuuuuu !! peewitttt !! hohoho..hepinya aku, a'ah kann..mcm befday aku pulak..befday aku sndiri pun tak dek lah hepi camnie, bakpe jadi gitu tau..angau kew ?? tak lah sampai angau kayyhh..tak blh kew nak hepi utk hari penting dye ?? blh kann..huurrmmm, hari nie adalah hari terpenting bg aku utk si dia..hihihi..hari dye beranak utk kew 24 kalinya..kali ?? tahun laaaa weiii..ade kew pulak 24 kali dye beranak, jenuh la umi dye kannn..huhuuuu..haaa, mcm aku ckpkan tempoh hari, aku akan bg dye surprise kann..semestinya jadi, tak blh tak jadi..rekaan2 tu dh settle duduk diam2 dlm pendraif, cuma tnggu print, pastu buat yg mana patot, last sekali liminet..dh siap..nak tngok ape yg aku buat tuhh ?? mane blh lg..kena orgnye tngok dulu la kann..

tp tulah, lambat la nak bg kat dye..dye keje kapal..tengah bln 1 hari tu dye cuti sebulan lbh..tak bpeluang nak jmpa, pasalnya aku dlm tempoh sakit akibat eksiden, dye pulak kretanya dibawak kew bengkel utk di kemas kinikan..katanya nak buat baru, tukar cat,tukar spoiler,tukar sportring,tukar luar dlm lahh..mekap baru semula..ntah2 tinted pown bahan ditukarnye jugak kan..lantak dye lahh..dye nak smartkan keretanya sndiri kan, nak puaskan hati dye sndiri..duit pun pakai duit dye jugak..cuma yg aku tak berkenan, syg sngguh duit gaji dye,baru jew dpt..buat kereta dh 4 ribu terbang..syg kan..

korang pun tau kan keje kapal camne..kalau laki bini tu kena berpisah 2,3,4 bln..mmg la cutinya bez, berbulan jugak dorang cuti..tak pe, kalau nak kawin nanti, aku akan kenakan syarat (tamo keje kapal)..okayy kan syarat tuh..aku pun tau dye tak kan nak keje kapal kalau dh kawin nanti..utk habiskan masa bujang aje keje kapal nih..kumpul duit..keje kapal nie yg beznya gaji sbulan 3 ribu tak silap aku..tp keje kapal nie berisiko,pekerja2nye pown buat keje jahat, contohnye kaki pompuan n kaki minum..takot dpt pakwe/suami yg gila pompuan, habislah..bila kapal berhenti kat pelabuhan sabah, dicarinya pompuan2 sabah..siyesss, pakwe aku citer..mcm askar jugak laaa..

mcm mane dgn pakwe aku ?? tak takot dye main pompuan ?? hoho, soklan maut tuhh..huhuuu aku nie tak dek lah percaya sgt dgn kata2nye, tp kite blh tngok perangainye camne kan..dye tak pernah pun sentuh aku stiap kali jmpa..sbbnye ?? kalau main dgn pompuan, akan ketagih nak buat lg..betol tak ?? so, dye tak nak sntuh aku atau sesape pun..sbb tak nak mudah b'jangkit dan b'tukar2..paham kan ?? tulah sbbnye..tp kan kwn2 dye mnakutkan aku taw..pndang aku atas bwh taw..kata pakwe aku kwn2nye sukakn bdn aku dgn muka ku yg b'bentuk ghairah..argghhhhh !! gila kew ape ?? takot aku seyyyhh..kuang asam betol !! tp aku akan rasa selamat dgn dye nie..dye akan lindungi aku..nampak jugak dye syg aku, tp dye tak pernah mlafazkan kata2 cinta kat aku..semestinya dye bkn jenis yg romantik..takpe, aku terima dye seadanya..aku byk mintak kat Allah supaya dibekalkan hati yg penuh dgn kesabaran dan kecekalan..InsyaAllah,

puyooooo !! byknye aku tulis utk entri kali nie..usshhh3, dasyatnye..hehe, padahal tak dek pun org nak baca..tak kesah pown..ade aku heran ?? hohoho..

kayyyy lahhh !! baidewei, hepi befday utk buah hati ku bucuk2..eeeee, sengal !! tnggu dye blk mau tak kena tnggu 2,3 bln ag..hurmm tnggu aje lahh..tak payah byk bunyik.. :D


Membuat Rombongan Melawat Sedara Yg Kena Masuk Wad

Assalamualaikum...

Hampir selesai aku mkn nasik pukul 1 lbh tadi, aku terdengar mak ku sedang b'gayut dgn seseorang melalui henfon laaa..aiiii mak, ade pakwe baru kew..sunyi kot mak aku nie..hihihi, pandai sgt membuat andaian..andaian tak betol pulak tuh kann..setahu aku mak aku nie tak suka b'gayut dgn sembarangan org taw..rupa2nye mak aku tepon ayah sedarku (pak njang)..kenapa ??

mak aku mendapat inform drpd maksu ku mngatakan anak pak njang, munah tertelan jarum semasa berada di sekolah..mak aku pun koling2 pak najang ku..katanya,munah skrg berada di hospital..cikgunya dgn segera membawanya kew hospital..jarum tu tak nak pulak munculkan diri bila bersua mesra dgn x-ray..lalu dye ditempatkan di wad..mak aku mngajak aku kew hospital utk melawatnye..aku kalau naik keta laju la nak ngikutnye..kalau naik moto tu yg lemahnye dgn panasnye, fuhhhh !! tak terkata bahangnye..habis terbakar kulit mulusku..

nak tak pegi ?? mestilah nak pegi jugak..aku pun nak tengok jugak muka org tertelan jarum nie..nape, berubah ekk mukanya ?? mana lahh aku tau..tengok aje lerrr..auwww !! sakitnye..tertelan tulang pun sakit nak telan air liur, apetah lg jarum kann..so, bile nak gi hospital nie ?? ptg sikit lah mak ekk..asenye paksu pun nak pegi ptg2 cikit..



Monday, 23 April 2012

Dah Puas, Tak Reti-Reti Nak Kemaskan Balik ??

Assalamualaikum...

hohoho, mmg puas hati melayan bebudak nie walaupun memenatkan..pukul 11 lebih, dorang dah blk..aku mula nak meng update blog ku yg kekurangan entri, hohoho..bile bukak aje laptop, sekali mulut mak aku bukak jugak daaa..serasi kan mak dgn laptop nihh..tp syg, mak aku tak nak pun layan laptop nihh..bile mak aku bukak mulut,ayatnye kluar b'bunyi *haaa, dah bersepah2 tuh tak reti2 nak kemaskan blk kew ??, dah kenyang kann ??*..aku pulak jawab, befday adik, soh dye la yg kemaskan..dye yg buat sepah ngn anak2 paksu tuhh, sendiri kemaskan la kann ?? kang dpt puleh tlinga free baru padan muka..

alaaaa, saje jew ckp gitu kat mak..padahal mmg aku jugak yg akan kemaskan..nak soh adik aku yg pompuan nihh ?? huhh, harammmmmm..nengok nihh, sempat lg snap gambar tengah2 nyapu sampah sarap nie ekkk ;


*buat entri pukul 3.30 pagi..padahal dah siap mngemas lame dah pown kayyh..*


Menu Sebelum Makan Kek..

Assalamualaikum...

haluuuuu 0o0oullss !! hehe, sori lambat nak update sal menu sambut befday adik gua smalam, huhu..tak disengajakan kayhh..nak upload gambar punye pasal la mau tak kena tnggu b'jam2..akhir sekali dgn hati yg penuh m'bengkak, aku pun rendam laptop dlm air kjap bg sejuk cikit..bukak blk, dh laju pown line nihh..kan bagusss, baru aku tau dye dahaga, nak air ler tuww..ingat kite jew kew dahaga ??..ape daaa..

haaaa, sebut pasal menu,mesti lah ade menu kann..tak kan mkn kek aje arkk ?? tak bez laaa..nasik putih ngn telor kicap pun blh dijadikan menu sambut befday2 nie kann, kalu dah tak dek bajet sgt kann..lalala !! kitorang ade bajet kew ?? blh laa utk bg mkn 10 org kan..jemput pun family paksu aku jew (5 beranak, termasuk dlm perot skali)..kat jiran sebelah umah kitorang mampu hulur2 jew bg merasa kan..kalau tak bagi nanti merajuk pulak kan susah tuhh, hohohooo

jom tngok ape menu kitorang, simple jewww  ;

 haaaa, nie ayam percik !! sodap mak aku masak taw..

 nie udang harimau yg aku ckpkan tempoh hari tu lahh..udang nie goreng berempah jew..kata mak aku, malas nk renyah2, hoho

nasik hujan panas..meriah ngn wrne warninye..ade wrne feveret aku lg tuh (hijau).. :D

simple aje kan..tak payah nk hias2 bagai kann..asalkan sodap udohh..2 pinggan aku tambah taw..belaka tambah..huhuhu


Hepi Befday Budak Kecik !!


Assalamualaikum...

halo0o0o0o !! hehehe, legaaaa..party tamat sudaaa..nak nengok gambar2 galak budak nie sambut befdaynye ?? huhu..jap ag ekk aku upload..entri nie malas aku nak taip bebanyak..perot dh penuh, tngan pun malas nak naipnye..jom nengok gambar2 budak eksaited nie ekk..












gambar aku tak dek kew ?? tak naklah, saya malu..eeehehe !!

Sekian :D



Jommm, Tiup Belon !!

Assalamualaikum...

haluuu haluuu haluuu !!! hehehe..haaa, selesai aku mandi, dgn perasaan yg eksaited terlebih, aku mula mngambil barang2 utk meniup belon..fuhhh !! blh tahan kew akunye nafas nihh..penat seyyyhhh !! turn naik turun naik taw..punye surprise belon nie bg kat aku ekk..belon yg pertama sekali aku tiup teros meletoppp da !! aku serik utk meniup belon yg seterusnye..sakit dagu aku kena serpihannye..lalu aku m'ggunakan pam belon..lame2 pam tu pulak buat perangai daaa..terpaksa la aku meniup gune bibirku yg seksi nie pulak, ahakkss..eee, tolong ket..

jom ramai2 lumba tiup belon !! ;

 




80 Peratus Nak Siap Dah Nie..

Assalamualaikum...

haiiiiii !! haaaa, ape yg 80 peratus tu ekk..ape lagi, persiapan utk sambut befday budak nie lahh..makanan nak siap, tnggal masak nasik aje..beras basmathi, tak pernah lagi pakai beras tuhh..ntah mcam mane rupe mak aku masak nanti ekk..huhu..mosti sodap !!

aku tak masak jugak kew ?? isshh, tolong ket ae, aku tolong masak jugak taw..cikit jelah,hohoho..yg selebihnye aku bkn dok bertinggung jew kayhh..semestinya aku kemas2 rumah yg dah mcm tongkang pecah..biasalah ade budak kecik kan..mainan2nye lah yg m'cacatkan pmandangan indah di rumah kite kann, ngehh ngehh ngehh..

pastu aku akan mulakan meniup belon selepas aku mandi jap ag..3 bungkus belon tuhh..habis nafas aku m'layang jap ag, muahahaha !! kayyy lahh !! nak mandi jap..bubye !

Kisah Pasangan Suami Isteri Yang Baru Kawin.


 Assalamualaikum...

Aku baru kawin dan duduk dgn bini aku b'dua. Aku ni ada tabiat suke mkn telo rebus..tak tau la nape, sedap agaknye..Sejak aku kawin tabiat tu kurang sket sbb bini aku msak sedap2 tp dh lame gak la aku tak pekena telor rebus nie..

So, citernya bulan lps balik dr keje, kete aku rosak, aku call bini aku n ckp aku balik lambat sbb kena menapak..Sbb lapar...pastu, aku singgah kedai mkn..ada telor rebus !! apelagi............, aku mkn nasi dgn telor rebus lah n order lg wat ratah..Sbelum balik aku bgkus lak, wat mkn smbil bjalan balik. kenyang yg amat, mklumlah bls dendam sbb lama tak mkn..

Buke je pintu rmh, bini aku ckp "abg, ada 'surprise'.." sambil sengih2 dia tutup mata aku n ikat ngn kain hitam n pimpin aku ke meja makan..Aku pun duduk, dia siap pesan jgn try2 nk buka ikatan..Aku nk gi toilet sbb perut start buat hal, tp mls nk spoilkan 'surprise' bini..Aku pun tahan je le dulu..

Tetiba fon bini aku berbunyi, dia angkat n gi jauh dr meja..Aku agakla, smpai ke dapor dia pegi..Peluang ni, aku pun kentut sbb dh dr td aku tahan..bau bleh tahan sbb mkn byk telor..ok, lg skali..aku pun angkt sbelah punggung dan lps lg satu das! PRUTT! bau mmg xhingat, aku pun tak tahan.. lama plak bini aku ni, aku x sbar nk tau surprise dia. Aku rase nk kentut lg.. aku bangun, tonggeng dan PROTT!!.. fuhh lega..bau mcm bangkai.. dekat 2,3minit baru bau hilang..

Pastu bini aku dtg dan mntak maaf sbb lmbt, dia pun jerit 'SURPRISE !! HAPPY BIRTHDAY ABG !!' Lupe lak arini bday aku, dia suh aku buka kain pnutup mata, aku buka.. mulut aku terus melopong..

ALAMAK !!!!! aku tngok merah padam muke bapak n mak mertua aku, adik2 ipar aku, duduk keliling meja mkn..Bos n jiran sbelah rumah aku pun ade ?! Aku nk cover malu, aku tanya la bapak mertua aku, 'dah lama ke pak sampai ??' Selamber badak je bapak mertua aku jwb "dah lama, sebelum kentut pertama lagi"



Sunday, 22 April 2012

Selamat Malam Hari Sabtu !!

Assalamualaikum...

0o0o0iiittt !!! dah pukul berapa sekarang ?? pukul 11 blh dah taw..todoww3 !! aku pown nak tidow dah nie..mata meronta2 mintak ditutupkn segera..so, jom manje2kan diri dgn katil dan jugak bear bucuk ku..esok perlu membuat persiapan awal utk sambut befday budak kecik nie..tengok, mulut dye dah ternganga da skrg nihh..

update tak payah panjang2 lebar sesangat lahh..2,3 kerat jew udoh..bknnye ade org nk jenguk2 pown blog ko uwhhh..conteng ikut dan aje..dah ku anggap blog nie tmpat utk ku menulis ape2 pown cam diari kann..blogger mmg penulis pown kan..ishh3, ape lahh.. uhhh !!

k lahh, selamat mlm semua !! sweet dream !! kbai   <3



Erhhh~~Hamba Yang Tak Suka Ini.

Assalamualaikum...

haiii, korang buat ape mlm2 nie ?? haaa, aku tau..tngok konsert mania ar tuh..huhu..time artis yg bez2, bawak pulak lagu yg bez2 ok lah kan..SUPER STAR gituh kann..errrrrrrhhhhhhh~  uisshh, pnjang betol "erhh" aku nie ekk..hohoho..artis dah byk duit..cukup2 lah tu..kalau menang dpt 5 ratus ribu siotttt !! issshhh, pasaipa kerajaan nie suka sangat membaziaq ??

kan elok bantu org2 yg hidupnye lg susah..bersepah2 org2 yg susah kann..hulur kat aku pown berbaloi la jugak kann..ishh, aku amat teramat tak sokong dgn rancangan2 realiti camnie..terlalu byk lahh..cukup membazir..sori to say kayhhh sesape yg tak brapa nk stuju dgn kata2 mulia ku ini, hihihi



Nak Cari Lilin, Nak Cari Lilin !!

Assalamualaikum...

wahhh, esok befday adikku bucuk tersayang yg kew LIMA !!..sapa nak mai umah ?? nak sambut befdat dye nih..huahuahua..sori lah, sambut antara family terdekat aje..mintak maap kat jiran2 sebelah,depan,belakang umah yek tak dpt den nak jemput..tak byk bajet arhhh..yg blh jemput fmily paksu aku jelah..

mak aku masak ape ?? ehemmm, katanye nak masak nasik hujan panas,ayam percik,ade udang harimau dan bla bla bla..bla bla bla 2 ontheway la maksudnye..tak tau lg ape dye..semestinya ade kek..kek ape ?? kek coklat la pilihan aku..ade gambar angry bird,pilihan budak nihh la..huhuhu

lilin pulak lupa nk cari td..belon pown tak cari lagi nihh..mana nk cari barang2 sambut befday ekk ?? cari kat kedai 2 hengget lah kan..semestinya esok kelam kabut, ngaahahah !!

nak tengok gambar ?? nanti lah tunggu partinye selesai esok ekk.. ^_~


Sedang Membuat Persiapan..Untuk ??

Assalamualaikum...

haii korang..hurmm,lama tak update kan..bosan la nak update pown..sbb ?? huhuhu..tak dek ape la..aii bunyik cam sedih jew..hoho,tak dok lah..

hahaha..whatever lah kan..aku sbenarnye penat lah,sedang membuat persiapan..tak siap pown lagi nih..penat otak, penat badan, penat segala penat lah..ape yg tak siap lg tu ?? ape yg penat sngat tu ?? ngehh ngehh ngehh..

okeyhh okeyhh, aku gitau ekk..sebenarnya kan aku ade surprise !! utk sape ?? ehemm-ehemm, malu larh, aaaaahahaha !!semestinya utk buah hati jantung pengarang aku lah.. (????) ape tuh ?? mngarut jelah aku nihh..huhu..haaaa, nak tau tak ape surprisenye tuh ?? hohoho..

aku buat lain dr yg lain cikit..aku tak nak lah bg hdiah2 nie bagai..kalau utk laki biasanya awek dye akan bg mnyak wangi,mnyak rambut,jam tangan,kasut,baju pown ade kan..lagi ape yg blh dibuat hadiah utk laki ??

spender pown blh buat hadiah jugak kew ?? mane lah tau kan kot2 awek dye tau yg pakwe dye nie miskin spender kan, jarang basuh spender sbbnye kekurangan spender kann..spender lah hadiahnye kannn, kikiki..

hahhh !! yg aku nie nak bg ape pulak ?? huhuhu..disebabkan aku tak dek idea, disebabkan aku tak tau cita rasa si dye nie lah aku buat ikut cita rasa aku sndiri lah,hehehe..blh kannn..

aku bg bnde yg aku buat sndiri aje..hasil dr tngan aku sndiri taw..ape tuh ?? huhu, mcm kad lah katakan..tp yg besar punye saiz A4..aku buat lah hias2 ckit,letak gambar aku sebagai kenangan..suruh dye rajin2 nengok gambar aku,tak blh tngok org lain..dpt penumbuk free kang..hohoho..dh selesai menconteng2 depan blakang,tibai jew boh ape2 pown,akhir sekali akan ku liminetkan..kemas kann ??..

hihihi, itulah hadiah aku utk si dye..cukup ikhlas dr hati yg mulia nie, hohoho..23 haribln 4 nie lah hari beranak dye yg ke 24..24thn dh buah hati aku nihh ?? cepat betol masa berlalu kan..aku kenal dye masa umur dye 22thn..huhu..hepi befday sayunk ku babe !! ^_^

Sunday, 15 April 2012

Kisah Pantai, Dulu Dan Kini.

Assalamualaikum...


Hai u uollsss !! salam 1malaysia !!

hari nie aku nak citer pasal pantai lah..tmpat yg indah lagi menenangkan..kan ?? ape yg korang pikir pasal pantai ?? msti la dpt mandi kan..aiy0oo, ape daa..

kena kat pantai yg bersih, pasir yg memutih, air laut yg membiru, tak dek sampah sarap, suke lah kan..tp bile kena kat pantai yg mnyakitkan mata dan hati, spe pown tak suka kan3 ??   ^_^

kalau dulu kan, aku minat giler taw kat pantai nie..tulah tmpat yg paling kugemari sedari dulu hingga kini..menarik sngguh dgn angin2 yg suke menampar2 muke dan tubuhku..

mase ayah aku ade lg, ade jugak time2 dye bawak anak bini dye pegi mandi pantai..bkelah kat pantai, bawak bekal sndiri..yg aku ingat bekal yg pernah kitorang bawak ialah nasik,sambal (sambal ape pown aku tak ingt dh), pastu ayam goreng tepung !! haaa, tulah feveret aku !!

fuy0oo bez giler kan..aku yakin spe2 pown suke ngn pantai punyelah..bkn aku sorang aje..betol tak ?? tp bg aku tu dululah weii..knape ??

hurmmm, tah la..aku rase skrg maybe aku trauma tak..kan ?? yelah, skrg nie mcm2 perkara tjadi tanpa diduga..tsunami lah yg pling aku takot..skrg nie stiap kli aku mandi pantai, aku jadi takot tengok ombak..mcm2 aku byngkan..

klau dulu, aku suka mandi pantai yg ombaknye besar bsama arwah ayahku dan jugak makku..pesanan dr ayahku, klau nk mandi kat tngah2 pantai,pastikn kite membelakangkn ombak, jgn dduk depan ombak yg dtg ontheway utk memeluk kite, nanti lemas..adenye arwah ayahku, aku mmg beranilah..

mlainkan adikku yg tak brape suka mandi kt tngah2..dye mandi kat area yg cetek2 jew..paras buntot sudah memadai baginye..klau ayahku, makku dan aku suka mandi kat paras dada or leher..adik aku yg pompuan nie lah..yg si kecik nie tak wujud pown lg..

tp skrg tngok ombak besar cikit ekoran angin yg kuat, aku mula mbayangkan ombak tu betol2 akan mengganas mcm nak telan aku hidup2..takot ombak tu mcm ombak tsunami kat jepun tu hari..eeeeee siyes la, aku seriau teramat takot lah..ishhkk3, hancur bahasa malaysia..ikut dan ja..

klau korang mcm mne pulak ?? fobia tak ?? kesian kat aku kan, fobia+trauma..wlaupun aku teramat mrindui utk melawat pantai..rindu taw..tak pernah benci kat pantai..  :'(


Saturday, 14 April 2012

Malam Yang Tak Boleh Nak Tido.

Assalamualaikum...

hai korang..weii, malam tadi aku tak boleh nk tido la..sakit hati sungguh..

knape ?? tak tau lah..aku rase aku baru blh tido dlm dkat pukul 4 pagi rasenye..seksa kan nk menunggu mata utk tutup..

maybe aku tak blh tido sbb aku ade pikirkan sesuatu..dan sesuatu tu amat memeritkan jiwa aku..knape ?? tak payah la tau..biarlah nie antara aku, dia dan Allah shj..

dan jugak, punca aku tak blh tido pasalnye tetibe pulak mlm td batukku mjadi2..tekakku terasa geli2 gitu..batuk yg tak sudah2 mbuatkan suaraku yg merdu dan lunak kini mjadi suare doremon..

korang tau tak malam td kan dlm pukul 3, aku ade dgr guruh yg kuat sgt taw smpai gegar bilik aku..siyes taw..bunyi guruh tu kejap dtg, kejap pegi, kejap dtg, kejap pegi..takot teramat takot ahh..

mase tuh aku hampir melelapkan mataku..tetibe jew dgr guruh tuh..da terbukak blk mataku ini..mcm2 aku pikir taw..bunyi guruh kew ape tuh ?? tak hujan pown..bile nak hujannye nihh ??

sampai la dkat pukul 4 aku dah mula terlelap..pastu terjage kejap, aku dgr bunyi hujan..pastu ade rase kelegaan sedikit lalu mataku mule terlelap..

sedar2 jew langit dah cerah dah pown..fuhh, tido jugak aku upenye..ingatkn tak tido sampai kew pagi..Alhamdulillah..


Broadband Celcom Yang Baru

Assalamualaikum...

Hai korang ?? hahh !! aku ade bnde nk tnjuk nie, broadband celcom yg baru taw..tak kan jmpe dipasaran punye..nk tngok ?? haaa, tngok la kat bwh nie hah ;



haaaa, ok tak ?? terangkat cenggituh..tuh la yg baru punye..korang nak cari kt mane2 kdai mmg tak jmpe punye..

sbenarnye broadband nie ciptaan dr kami adik beradik, kihkihkih..

ok2, aku gitau lah mngape jd begitu..sbnarnye laptop nie ade msalah cikit..adik aku punye keje broadband tu jadi up begitu..

dye nak belek2 kat bahagian buntot laptop belah kanan, sedang asyik broadband nie terpacak elok, dye angkat buntot laptop belah kanan dan dibiarkan buntot belah kiri dilabuhkan kew lantai..

so, begitulah jadinya..tak sngka broadband aku dah jadi OKU dah pown..ade sesape nak hulur bantuan ?? amat2 lah dialukan..

mujur teramat mujur, try cucuk kat lubang USB, elok pown kaw..masih galak mnyalakan lampunye..Alhamdulillah tak mngeluarkan duit utk baikinye..

penyudahnye, biarkan saje dye terangkat begitu..tak berani nak betulkan sndiri..kang lain pulak jadinya..tulah broadband terbaru dr kami..

kata adik aku, nak ganti yg lain..malu dek org nampak broadband unik begitu apabila dye sudah memulakan pengajiannye sem ke-2 nye bln 6 nanti..

kata aku pulak, nak malu apenye..ckp jelah nie broadband yg baru punye..mmg tak dapat kat Malaysia nihh..


Tsunami Kat Jepun 2011 (Terang Lagi Benderang Kejadiannya)

Assalamualaikum...

hai korang semua !! buat ape time2 cenggini ?? aku nie baru jew nk tngok video tsunami kat jepun nie hah..tp video nie mmg aku suka giler la..mksud aku video nie mmg clear lah menunjukkan kejadiannye..dye buat semula kan..

tp bila tngok, Subhanallah !! sungguh teramat besar kuasa Allah S.W.T nie kan..bg aku tsunami kat jepun nie lg dahsyat drpd kt aceh,indon tuh hah kan..kat jepun nie, dye punye ombak bantai sesungguh2nye..lari mcm harimau skalipun tetap tak dpt meloloskan diri   ^_^

dye pnye ombak lagi tinggi drpd bngunan2 yg tinggi2 nuh hahh..takot teramat takot lah kan..paling kecian kat bebudak, org tua n OKU..

haa, senang cter tngok sndiri lahh..slalu2 lah tngok kejadian2 cengginih supaya kite sntiase ingin b'tobat, sbelum terlambat kan..

contoh dan pngajaran sudah ade dpn mate kite..ape perlu diperlengahkan lagi ?? nak kene tggu amaran ke 2 dtg baru nk tobat ?? baru nk ketar lutut ?? tak dpt laaa..lpas nie bkn lg peringatan tp betol2 punye kejadian..Wallahua'lam..

haaa, tengok la video nie, utk cpew2 yg tak pernah tngok lg la kan..terketar2 nk menaip, tngok sndirilah ;



Friday, 13 April 2012

Pening Kepala Efek Gegaran Tsunami 11 April 2012

Assalamualaikum...

hai korang..ape cer perasaan skrg bila amaran tuh dah ditarik blk ?? hilang dah gentar2 tuh ?? bg aku sedikit hilang la rase tuh, tp still risau sesangat..

tu hnyalah amaran manusia, amaran Allah ?? takkan disangka, takkan diduga..mmg aku dpt rasakan nie cuma peringatan besar utk kita semua..

biaselah kan, klau gempa2 bumi kat tmpat2 lain yg jauh dr Malaysia nie, kite tak dek lah rase gentar kan..tengok berita n blh bersimpati jew kat mangsa gempa2 bumi nie kan..

bila dpt tau kali nie Malaysia pown kena jugak, hahhh !!!! ketar rambut,kpale,tlinga,mata,bulu mata,hidung,mulut,jari,kuku,tngan,peha,lutut,betis,kaki dan sgale anggota yg ade kt badan kite nih kan..betol tak aku ckp ??

kat perak, penang, kedah, perlis, belah2 utara lah senang citer dpt merasakan gegaran2nye tuh..ramai org ckp sakit giler kpale kan..siyes derrrrrrrr, ptg sampai la mlm smalam, kpale aku teramat2 sakit sgt..pdahal kt phang tak dek pown gegar2..aku tnye mak, tak pning kpale kew..dorang ckp tak dek ape pown..tak dek gegar2 pown..

ohhhhh aku tlupa teramat lupa..aku skrg nie dilanda demam..sblum dgr amaran tsunami tuh aku mmg pning kpale gitu2 aje..bile jew dgr amaran tuh,yg mlibatkan Malaysia, mcm2 dah aku berpikir, makin bertambah2 sakit kpaleku dgn bercampurkan kerisauan dan suhu bdnku teramat panas..mmg takot teramat takot !!!

lagipun kite dah blh tau tanda2 besar kiamat mmg dekat dgn kite..bersedia jela lpas nie..rasenye kali nie tak dek dah peringatan2 nih kannn..klau mnangis air mata drah skalipun,klau dah amaran drpd Allah tetap, terjadi tetap terjadi jugak kan..

soooooo, sape2 yg tak menutup aurat, tutup2kan lah..jgn mulut jew ckp takot !! takot !! takot !!..Alhamdulillah !! selamat !! selamat !! selamat !! amaran ditarik blk !! *ngamboih, mcm kecoh 1Malaysia* byk2kan lah amalan yg baik2,dekat2 kan lah diri kpd Allah..jauhkan diri dr maksiat dan zina !! *peringatan utk smua dan utk diri aku jugak*

cukup2 lah dosa yg tak tertanggung oleh badan..


Koleksi Gambar Anak Saya

Assalamualaikum...

haiiiii korang, haa nie la gambar2 anak sy yang cumil2 belake nie kan..cumil kan ?? sy tau tuh..tak boleh nk dinafikan lg, hehe..sbb kat mane tumpahnye kuah klau bkn kat nasik kan..klau anaknye cumil, dari ibunye lah yg cumil nie kan, hehe ;














Hilang Impian Untuk Jadi Kurus.

Assalamualaikum...

hai korang..piwiiitttttt !!!

haaa, knape ekk aku teros hilang semangat nk kurus ?? ntah lar weiiiii...
skrang nie aku berserah jelahh..malas nk pikir..aku bantai jew mkn ape2 pown..

yg aku perasan sedari dulu lg, bila aku sngguh2 berdiet, amat mnyeksakan..seminggu kew, 2 minggu kew, 3 minggu kew, sebulan kew, tak dek cpew pown tegor aku da susut sikit kew, da krus sikit kew, * ehh mimi, mkin bulat aku tngok kau nie, ehh mimi kau nie tak kurus2 pown aku tengok, still mcm dulu jugak aku tngok*

bila aku tak pdulikan pasal pmakanan aku, aku bantai jew mkn tanpa memikirkan diet, ade pulak org tegor *ehh mimi,susut sikit la bdn kau, dah krus sikit lah kau,kau diet ae..*

ehhhh ape kena nie ???..aku yg tak betol kew, kengkawan2 aku yg tak betol nihh ??

siyes beb, aku heran teramat heran la..wlaupun aku tak berdiet, tak dek la aku bantai mkn sampai tak ingat dunia..

rutin mkn aku, pagi aku mmg jarang mkn..tngah hari pulak aku mkn sepinggan penuh nasik n jarang sgt la nak tambah melainkan lauk pauknya yg teramat sedap,hehehehe..tp klau tambah pown 2 pinggan jew kayhh..pastu mlm kadang2 mkan roti, biskut, n mkanan2 yg ringan..klau mak aku buat nasik goreng kew, kuey tiaw goreng kew, mihun goreng kew, aku bantai jew mnyumbat dlm perot aku nie wlaupun mlm..

ape2 pown, sekarang nie kan aku mmg mlas nk pikir pasal diet2 nie..biarlah still mcm nie ajew...

klau kekasih hati cari lain pown, lantak lahh, tu hak dye..tu la namanye tak sedar diri, diri sendiri pown tembam, ade hati nk cari yg lbh hotttttttt dr aku, kihkihkih..

biarlah, aku pown tak harap sgt dlm hbungan nie, klau dye setia dan terima aku seadanye, aku teramat bsyukur..

aku nak org tu blh terima aku dgn penuh keikhlasan dan terima diri aku seadanya..

bkn sbb cantik kew, body cantik kew, dress up cun melecun kew, aku tak perlukan smua tuh..

sbb tu bila aku aku jumpa si dye nie, aku tak pernah mekap dpn dye sbb dye bkn lg suami aku..aku nk cantik hnya utk suami aku jew..  ^_^


Tuesday, 10 April 2012

Apabila Sang Doremon Jadi Superman !

Assalamualaikum...

Hai korang..weii kelakar tak bila doremon jadi superman ?? hahaha !! kesian kt dye tingin sgt nk jd superman..

superman punye perot ramping jew..yg dye nie memboyot bawak perot pegi terbang..kehh kehh kehh

tapi comel la kan..debab jew tgok, kontot2 jew tngok dye nie..biase la anak aku mmg debab,tngok ibunye ler weiiiiii

aku suka doremon..tp tak dek la obses terlampau kayyhhh..hikhikhikhikhik..

cer tengok anak aku terbang nie haa ;



comel tak ite ??? ^_^


Sunday, 8 April 2012

Haram Pakai Gelang Kaki !!


Setiap Muslim dan Muslimah mestilah menjaga bataspergaulan dan pemakaian bila berhubung dgn bkn mahram seperti di tempat kerja..

Paling utama dlm hal pemakaian kerana cara berpakaian dpt menarik perhatian org lain yg bkn mahram..

Wanita Islam pakai gelang kaki dgn bunyi loceng tu sampai menarik perhatian org lain utk melihatnya dikira bercanggah dgn tatacara pemakaian dan pergaulan seorang wanita Muslimah..

Itu sebabnya ia dihukum haram bila bertujuan mcm tu dan pemakaian hiasan mcm tu haruslah dielakkan..Ini jelas apabila Al-Quran menggariskn berkenaan tatacara bergaul dan berpakaian seorang wanita Islam iaitu :

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman itu supaya menyekat pandangan mereka (daripada yang diharamkan) dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka menzahirkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak keinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
(Surah al-Nur (24): 31)

Dlm ayat nie,kita blh simpulkn termasuk dlm ‘menghentak kaki’ ialah memakai gelang berloceng dan memakai kasut bertumit keras sehingga mengeluarkn bunyi..

Islam melarang perbuatan tu sbbnya menarik perhatian org sehingga terserlah perhiasan diri seseorg wanita..

Tp memakaikn gelang kaki berloceng utk anak2 perempuan yg kecik dan bertujuan utk pengawasan pulak adalah harus..

Tak termasuk dlm larangan di atas kerana tak bertujuan menarik perhatian lelaki dan usianya masih kecik lg..


Alasan Pompuan Yang Tak Menutup Aurat


Nie mungkin alasan pompuan yg tak menutup aurat dorang..


1. Semua yg tutup aurat, kompom masuk syurga ke ?? 
    ~ Tapi yg pasti, tak tutup aurat, CONFIRM masuk neraka..


2. Pakai jarang ke ketat ke, tu hak kami..Kalau tak suka jangan tengok. 
    ~ Dah lalu lalang depan mata, suka tak suka kene tengok gak.Adakah kita berani jamin semua laki ajnabi mempunyai hati suci & iman yg tinggi utk menahan godaan syaitan ??


3. Kami rasa apa yg kami pakai tak seksi..Terpulang kpd individu yg memandang kami.. 
    ~ Seksi or tak, kita tetap berdosa walaupun hanya menayang sehelai rambut..


4. Walaupun kami tak bertudung, kami tetap sembahyang & puasa. 
    ~ Kita yakinkah,ibadat kita,puasa kita sudah cukup utk menjamin kita ke syurga??


5. Sukahati kamilah nak pakai macam ni. Kami tak susahkan hidup orang lain
    ~ korang sebenarnya dah susahkan bapa, abang, adik, suami dan org lain dgn menarik mereka ke neraka bersama korang disebabkn mereka tak menegur dan gagal mendidik korang..


6. Apa yg kami pakai, ini antara kami dengan Tuhan.. 
    ~ Berani cakap di dunia..berani ke cakap mcm tu depan Allah nanti ?? Lawan perintah Allah, Neraka tempatnya..


7. Kami pakai seksi mcm nie, sbb ikut arahan photographer/pengarah filem utk disesuaikn dlm scene.(ayat artis) 
    ~ Sanggup patuh arahan mereka yg hanya manusia drpd patuh suruhan Allah ??


8. Bukan kami tak nak menutup aurat, cuma masih belum sampai seru..
    ~Macam mne seru tu..nasihat yg diberi tu seru ler..nak seru macam mne lagi?? Mati tidak mengenal usia.. takut kita tak sempat nak bertaubat nanti..


9. Takkan nak buat perubahan secara drastik? Slow-slow la. 
    ~ Boleh ke cakap kat Malaikat Izrail nanti, tunggu kejap! Lepak la dulu. Jgn ambil lagi nyawa aku..


10. Tutup aurat tu bagus tapi kami tidak mahu hipokrit sbb tak ikhlas melakukannya. 
    ~ Kalau begitu korang sebenarnya mmg hipokrit..Ikhlas ke tak Ikhlas lain cerita ,yg penting WAJIP buat..



Sekadar teguran buat diri yg alpa,tak berniat nk menyakiti hati sesape..Dlm hidup jgn jadikan alasan tu 1 halangan.. (amek ayat org gak..ngeee~ utk tontonan semua..sebar2kan lah)



Saturday, 7 April 2012

Sekarang Nie Musim Hujan Kew ??

Assalamualaikum...

Hai saudara dan saudari skalian..sy ingin mnyampaikn berita tentang ramalan kaji cuaca..*cewahh, mcm tau2 jew cuaca kt smua negara nie ekk*

tak tau pown, yg tau kt tmpat sndiri jew..ngee~  korang camner ?? slalu ujan tak kt tmpat korang ??

kat sini slalu ujan taw..klau ujan jew mesti time ptg2, klau time2 ptg jew mesti ujan..

sekarang musim ujan ekk ?? yg aku tau musim ujan slalunya hujung taon dgn awal taun jew..aku rase la..skrg da mcm berubah jew..

biaselah dunia da akhir zaman da kan..aku dgr2 la klau nk dkat kiamat, salah 1 petanda dye, akan berlaku klau bkn musim dye..maksud aku, ujan nie la cntohnya..asyik ujan jew tp bkn musim dye pown..wallahualam la kan..

tp bez jugak kan, ade rahmatnye jugak kan wlaupun kite tak nampak..smoge rahmat yg baik2 belaka, InsyaAllah..

tp yg buat aku tak dayanye, tlinga aku sungguh tak tahan dngar suara merdu dye nihh.. hingaq la woiii !!


tp sebagai manusia, kite sepatutnye bersyukur negara kite ade hujan dan ade panas..stabil jew kan..hepi always !!  ^_~


Korang Tau Tak Masak Asam Macam Mane ??

Assalamualaikum...

Haiiiiiiiiiii guy's !! haa hari nie korang masak pew tgh hari td ??

aku buat ayam masak asam jew..1 jenis lauk jew la harinie..mak aku tetibe sakit perut..ape lg melalak la dye, "kakak !! tolong masak harinie,mak skt perut laa !!"

pukul 12 suku aku mula potong ayam, masak nasik n lauk ayam masak asam nie haa.. pukul 1 da blh mkn..simple jew kn..ngee~

korang pernah dgr tak masak asam ??

aku pernah gak la tnye kengkawan2 aku, dorang ckp tak pernah dgr pown..mcm pelik jew..

dorang ingt masak asam yg cicah2 dgn ikan bakar 2 haa..ape daa..itu air asam la cik kak !!
ramai org ingt cenggituh taw..

aku tnye la kt mak aku,mane mak dpt resepi nie ?? *kot2 la mak reka2 kan,tak pown resepi org utara kan* 

tp kata mak tak pown..tak reka pown..memandai jew taww..

hurmmmm konpius aku..kengkawan pown pikir aku masak ntah sedap kew tak,merapu jew masak..

ehhh, tolong cikit ae..tak dek yg pelik pown aku ase..aku mkn ok jew sedap jugak,tak pelik pown..

masak asam nie tumis taw,bkn rebus..

cara2nya cengginih ;

* goreng ayam yg digaul garam dgn kunyit dulu..*da siap,ketepikn dlu*
* tumis pulak bawang putih,bawang merah n halia..
* pastu simbah air asam jawa yg da dibancuh..
* tak nak kering sgt, letak air cikit..ade kuah baru sedap..
* campak pulak bawang besar,baru la sedap..
* pastu baru la letak ayam goreng td..
* nk berwarna kekuningan cikit,letak la serbuk kunyit..
* pastu jgn pulak lupa bubuh garam dgn aji..aji tu letak cikit jew dah la,secukup rasa..
* kalau nk pedas, letak cabai melaka..baru kawww *bg ase pedas gitu2 aje,jgn pulak boh 1 lori,tak sedap la jdnya,kang jd sambal asam pulak..^_~ *

haaaaa, mudah kan ?? tu yg kejap jew nk masakkn dye..
kalau tak dek ayam, blh jew digantikn dgn ikan, sotong pown blh.. ^_~

 haa nie la rupenye ayam masak asam,sedapnyeee
maveles !!


Friday, 6 April 2012

Tips : Risiko Bercinta Sebelum Kawin ??

Assalamualaikum...

Secara psikologinya, naluri utk mencari dan mpunyai kenalan or bercinta adalah lumrah..

Tapi tak bmakna phubungan cinta nie blh dicemari dgn perkara atau perlakuan yg btentangan dgn syariat agama..

Pasal kawin dan bercinta sebelum kawin dlm Islam, drpd Anas r.a katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa benci sunnahku, maka dia bkn drpd golonganku..

Allah menjadikn manusia dgn fitrahnya yg ingin hidup berpasangan, berkasih sayang, bahagia dan dpt memenuhi tuntutan syahwat melalui cara halal..

Fitrah tu dpt dilaksanakn melalui ikatan perkahwinan yg sah..Firman Allah yg bermaksud: “Wahai sekalian manusia! Bertakwalah kpd Tuhan kamu yg menjadikn kamu (bermula) dari diri yg satu (Adam), dan yg menjadikn drpd (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa) dan juga yg membiakkn dari keduanya zuriat keturunan lelaki dan perempuan yg ramai..
Dan bertakwalah kpd Allah yg kamu selalu meminta dgn menyebut nama-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu” (An-Nisaa’ ayat:1)..

Dlm bercinta, Islam mgariskan akhlak terbaik utk merealisasikn percintaan lelaki dan perempuan..Cinta sebelum kawin takot akn mjerumuskn ke kancah maksiat dan lalai dlm percintaan..

Klau bercinta biarlah dgn tujuan yg suci..bertujuan utk bawak ke alam perkahwinan dan ikatan yg sah..klau kita beriman dan takutkan Allah, jagalah batas pergaulan kite..

Kite mesti m’hormati maruah dan harga diri masing2..dlm erti kata lain lahh, jgn biarkn diri berdua-duaan dgn kekasih kite sbb org yg kew 3 ialah setan..
ngeee~~~ aku lahh setannye,hahaha !!



Tips : Halal, Haram Guna Fesbuk.

Assalamualaikum...

hai geng..kali nie aku nk citer pasal fesbuk pulak..aku belek pnya belek,aku ade terjumpa 1 artikel nie pasal fesbuk..aku bace pnye bace, jadi gerun pulak..

biasalah laman sosial kan, ade yg elok, ade yg xelok utk dipertontonkn..ngee~

So, aku nk tunjuk cikit lah kata2 penulis nie..

Pengaruh fesbuk cukup kuat smpaikan ada di kalangan masyarakat sanggup mhabiskan masa berjam-jam melayari laman sosial paling popular di seluruh dunia nie..

Tujuan penulis menulis nie bertujuan memberi panduan kat masyarakat supaya mengehadkan penggunaan fesbuk kpd perkara yg betol2 memberi manfaat saje.. 

Setiap status, gambar dan profil yg dipaparkan dlm akaun masing2 perlu diperincikn yg menentukan sama ade masuk dlm kategori halal atau haram..

Penulis ingin mengetengahkn beberapa pbincangan halal dan haram serta tatacara penggunaan fesbuk yg diterima Islam.. 

Selain itu, disertakn beberapa idea dan hikmah ringkas yg sesuai dijadikn status fesbuk masing2.. 

Fesbuk blh mjadi sumber pahala bila digunakn dgn cara yg betul..tp blh jadi pemudah azab bila digunakn tanpa ilmu dan had..

Niat utk mdekatkn jalinan persaudaraan antara kawan lama, kenalan di sekolah sama sekali tak blh mhalalkn sembang mesra, gurau senda antara suami dan isteri org, antara lelaki dan pompuan bkn mahram..

Maka segera semak akaun facebook atau blog masing2, ruangan sembang atau forum yg prnah kite join, supaya segala maklumat, isi kandungan atau sebarang bentuk gambar yg diupload tak mengandungi unsur bangga dgn dosa, mempromosi, membuka aib sendiri atau mengiklan kejahatan kpd org lain..

*Wallahualam*



Tips : Minyak Wangi Tanpa Alkohol Tahan Lebih Lama

Assalamualaikum...

haiiii !! buat ape 2 ?? sembur mnyak wangi ehh..nk pegi mane ?? jumpa kekasih la tuhh ^_~
haa,pakai mnyak wangi 2 yg tak dek alkohol la..baru than lama taww..

Haaa, sebut pasal mnyak wangi nie, ramai pompuan tak kan lepaskn peluang dapatkn jenama mnyak wangi yg diminati wlaupun harganya agak mahal asalkn bg kepuasan kat kite kan..

Mmg ramai org suka jenama DKNY, Calvin Klein, Bvlgari, Channel, Christian Dior, Estee Lauder, Giorgio Armani, Gucci, Hugo Boss atau Ralph Lauren..

Lelaki zaman skrg nie pown amek berat pasal penjagaan diri drpd pjagaan kulit, kebersihan termasuk lah mnyak wangi..

Tp tau kew kite nie, ade mnyak wangi yg mngandungi alkohol tu sbbnya bg tambah lg wangi dgn sekelip mata bila setiap kali sembur mnyak wangi ??

Kebiasaannye formula digunakn utk mhasilkan haruman sebegini mgunakan 90% kandungan bahan utamanya iaitu air..10% peratus lagi minyak(pati) wangian.. 

Tp dua2 bahan nie tak blh digabungkan secara semula jadi dan memerlukn bahan tambahan sebagai pelarut utk mbolehknnya bergabung..tulah kegunaan alkohol ataupun etanol dlm proses pnyediaan mnyak wangi nie..

Penggunaan etanol nie tak dinafikn mampu menyemarakkn lagi bauan terhasil terutama skali drpd gabungan mcm2 bahan utk mhasilkan wangian..

Berdasarkan kpd kepekatan dan ketahanan bauan drpd minyak wangi nie digunakn, bau yg terhasil jugak akn jadi lbh tahan lama..


Minyak Bio Oil Okey Kerrr ??

Assalamualaikum...

Hai smua haii,wewee~sebelum aku tulis ape2 pasal mnyak bio oil yg terbaik nie,aku nk ckp sori la ek klau ade sesape yg tak brape nk stuju ckp aku nie..

aku ckp bkenaan dgn kulit aku nie jew kayhh..

urmmm kali nie aku nk story2 la pasal minyak bio oil nie..

aku tau dye terbaik utk korang yg sesuai dgn dye..

katanya mnyerap kn..da nama mnyak, menyerap ke ?? tak kira lah mnyak purecelin kew, mnyak ape2 kew kan..

lagi 1, katanya lg sesuai utk semua jenis kulit kan..*yg nie aku tak blh nk terima*

tambah pulak klebihan dye blh dijadikn mekap jugak *tempek mnyak bio oil nie,pastu baru tempek dgn bedak*(aku buat bertampung jew muka aku nie)

Sebenarnya aku dah pernah pakai pown bio oil nie..

tp aku dah benti sbbnya aku rasa mnyak bio oil nie tetap tak memenuhi cita rasa kulit aku..

dgn muka camnie, sah2 la aku sapu 1 muka kn..tp aku rasa sungguh belengas la..maksudnya rimas la..

tak dek la sampai lencun aku tempek kt muka aku nie..ape daaa..

tak menyerap langsung..makin bminyak muka aku ade lahh..

kata org kena pakai selalu kan..rajin2 la pakai baru nampak kesannye..aku pakai tiap2 hari ape..

*aku pakai 2 kali sehari,pagi n mlm..tak dek ape2 pown..perubahannya makin bmnyak muka aku nie ade la*

aku rasa maybe kulit aku tak sesuai kott..klau kena kt org lain ok laaa, tp bkn aku..tp tak pyh la nk ckp sesuai utk smua jnis kulit..

tp biasa laaa adat, promosinya nk laku kan..

hurmmm, aku tak tau lahh muka aku nie nk tempek ngn apee..

nk pakai produk yg mahal2..mental akuhhh..


~errrhhhhhh~


Menu Masakanku Untuk Hari Khamis ^_^

Assalamualaikum...

Hai guy's !! mcm mne utk hari nie ?? ok ?? Alhamdulillah semoga hari nie lbh baik dr semalam,semoga hari esok lbh baik dr hari nie.. kan3 ?? hehe..

haaa nihh, selama 1 jam stengah aku sudah siap hidangkan lauk2 ku kt dlm talam..ngee~

dr pkul 11.30 td aku start memegang parang utk bergelut dgn ayam..wahhh !! nipunye kuat beno..

dah la, aku penat la memerah peluh kt dapur dr td..sampai terpancut2 peluh aku kt dlm ayam..ee yekkk,pengotornyeee..

ngaaahahaha, tipu jelah..aku cukup mjaga kbersihan bila mnyediakn mkanan utk kluargaku..

nk mkn utk diri sndiri pown rasa geli jew nk mkn klau tuan bdn sndiri msak tak senonoh..kan3 ??

haaa,nk tau masakan aku utk hari nie ??

cer tngok nie, cer tngok nie,

 haa, nie sambal ayam la..biasanya aku buat sambal mgunakan cabai besaq..harinie cabai besaq tak byk la..aku tibai jew boh cabai besaq,cabai kering ngn cabai melaka..ngee~
tp sedap taw,cukup rasa..tak dek yg kurang pown..senang sgt buat dye kn..

 kenai dak nie ?? nie ikan pelaling goreng laa..apa la tak kenai..hohoho

 nie sayur kangkung..biasalah kt rumah nie ade budak kn..depa tak tahan pedas2 nie kn..tu yg aku buat sayur kangkung nie..

3 hidangan jew..mudah n simple jew kan..kt umah nie ade 5 org jew..tak biasa mkn byk2 sgt nie..kitorang bkn jnis suka membazir..1,2 jenis lauk da cukup memadai..

okaayyyhh !! selamat menjamu selera !! ^_~