Menangani kerenah anak yang memilih makanan adakalanya memeningkan kepala
ibu terutama mereka yang berkerjaya.
Masa untuk memuaskan hati anak yang memiliki selera tidak menentu ini boleh
menyebabkan golongan ibu adakalanya tidak menang tangan.
Apa kata ubah corak
penyediaan hidangan yang diberikan kepada si kecil anda agar ia menjadi lebih
menarik dan menyeronokkan.
Ibu bapa juga perlu mengajar kanak-kanak ini memahami istilah pemakanan yang
sesuai dengan tubuh badan mereka dan mengajar mereka mendekati makanan
berkenaan setiap kali menjelang waktu makan.
Bagi Noraizah Mohd Jaafar, 32, menjadi perkara biasa apabila
kanak-kanak memilih untuk makan tetapi ia tidak seharusnya dijadikan sebagai
tabiat dan perlu ditangani segera.
Sebelum ini anak-anaknya agak memilih makanan dan hanya
makan sesuatu yang menarik perhatian mereka.
“Mereka memilih untuk makan ayam, sosej dan ketulan daging ayam (nuget)
berbanding makanan sihat seperti sayuran, nasi dan susu.
“Sukar untuk meminta mereka makan makanan sihat dan ia amat membimbangkan saya
kerana semua nutrisi penting untuk pembesaran mereka ada pada makanan sihat,”
katanya.
Bukan itu saja, katanya, jumlah pengambilan makanan mereka juga sedikit dan ia
lebih mencabar untuk memastikan bekalan nutrisi diperlukan mencukupi.
Dia yang bekerja sebagai setiausaha berkata, antara cara yang boleh digunakan
untuk menarik minat anak adalah dengan menyediakan makanan mereka dalam pinggan
berwarna-warni.
“Setiap pagi saya akan sediakan sarapan pagi seperti roti, susu dan bijirin,
tengah hari pula sup ayam, ikan kukus, sup ikan manakala makan malam bergantung
pada mereka. Biasanya kami tidak makan nasi, saya gantikan dengan makaroni dan
keju, spageti serta sup cendawan.
“Kepelbagaian dalam memadankan hidangan juga penting agar anak tidak berasa
bosan dengan makanan sihat yang disediakan,” katanya.
Noraizah berkata, tidak dinafikan penyediaan makanan berasaskan piramid makanan
penting kerana ia boleh membantu ibu dalam mengenal pasti nutrisi penting
diperlukan anak mereka.
Piramid makanan ialah konsep asas dalam garis panduan khasiat pemakanan dan ia
diperakui serta disokong secara global pihak berkuasa kesihatan sedunia
termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia.
Jika mengikut piramid makanan, hidangan yang perlu diambil lebih banyak adalah
nasi, mi, roti dan bijirin kerana ia membekalkan tenaga untuk tumbesaran dan
perkembangan fizikal mereka.
Di samping itu, buah-buahan dan sayur-sayuran juga perlu dihidangkan bagi membekalkan
vitamin dan zat galian serta daging dan telur perlu diambil secara sederhana.
Selain itu, kanak-kanak perlu mengambil nutrisi tenusu yang membekalkan protein
berkualiti tinggi, vitamin dan zat galian dengan kadar sederhana manakala lemak
(minyak), gula dan garam dalam kuantiti yang sedikit.
Sementara itu, Norhayati Mohd Tarmizi, 29, pula tidak berhadapan dengan masalah
sebegini kerana anak-anaknya mengambil semua hidangan yang disediakan untuk
mereka.
Sejak kecil, mereka diajar untuk mengambil jenis pemakanan menyihatkan dan
segala keperluan nutrisi diperlukan diberikan sebaik mungkin memandangkan dia
suri rumah sepenuh masa.
“Saya bersyukur kerana anak tidak banyak ragam dalam soal pemakanan dan mereka
makan apa saja yang disajikan.
“Jika kanak-kanak lain tidak gemarkan sayuran hijau tetapi alhamdulillah anak
saya cukup gemarkannya dan saya berasa bertuah,” katanya.
Justeru, bagi memastikan nutrisi penting kanak-kanak ini lebih lengkap,
peneraju bidang pemakanan kanak-kanak, Mead Johnson melancarkan Sustagen baru
yang dirumus secara saintifik bagi membekalkan si kecil dengan semua nutrien
piramid makanan yang penting untuk pembesaran si kecil.
Formula baru ini mengandungi Appetit Support Nutrients - zink, besi, asid
folik, tiamina dan vitamin B12 yang memainkan peranan penting dalam selera
makan kanak-kanak.
Bagaimanapun, tabiat pemakanan tidak seimbang dan selera makan yang kurang
boleh menyebabkan anak kehilangan nutrien hingga menjejaskan seleranya.
Hadir melancarkan susu formula baru ini, Pengurus Besar Mead Johnson Nutrition
Malaysia/Singapura dan Brunei, Roger Dallas.
Dallas berkata, cabaran yang dihadapi golongan ibu pastinya amat besar terutama
membabitkan kerenah anak yang sukar makan makanan berkhasiat.
“Pasti raut kecewa terbayang di wajah mereka sekiranya anak tidak berminat pada
makanan yang disediakan selepas bergegas balik ke rumah.
“Namun, formulasi susu Sustagen baru ini dapat membantu memberikan sumber
nutrisi diperlukan kerana pengambilannya tiga kali sehari bersamaan dengan tiga
kali hidangan sihat yang memberikan 100 peratus nutrisi penting,” katanya
ketika ditemui pada majlis pelancaran susu Sustagen formulasi baru di The
Cooking House, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Di samping itu, turut diadakan bengkel masakan hidangan lazat, menarik serta
menyihatkan yang dikendalikan chef dan penasihat The Cooking House, Chin Pei
Ling.
Chin menyediakan lima resipi Appetit Support Nutrients yang mudah iaitu lapisan
telur dadar bersama roti gandum bakar, ayam panggang bersama nasi mentega dan
salad bayam serta tomato, pasta bersama sos tomato berkrim klasik dengan ikan
dan salad, puding vanila Sustagen dan smoothie coklat Sustagen.
Menurutnya, resipi yang diketengahkan ini boleh disediakan dalam masa lima
hingga 25 minit dan ia cukup bagi memberikan semua khasiat keperluan harian
kanak-kanak.
“Anda boleh menyediakan bahan yang diperlukan pada hujung minggu dan
menyimpannya untuk digunakan kemudian hari supaya tidak terkejar-kejar. Saya
yakin semua boleh melakukannya biarpun tanpa kemahiran memasak yang khusus,”
katanya.
Selain itu, antara tip diperlukan bagi memastikan anak mengambil hidangan
menyihatkan termasuk:
Masak dan hidang makanan yang sesuai dengan cara betul.
Ibu perlu memerhatikan minat anak terhadap cara penyediaan makanan dan sediakan hidangan serta-merta. Cara memasak seperti merebus, membakar dan menumis adalah baik untuk kesihatan tetapi jauhi daripada menggoreng hidangan berkenaan.
Gunakan kreativiti agar ia lebih menyeronokkan.
Jika anak anda menolak makanannya, cuba memasak menggunakan cara berlainan. Tambahkan pelbagai warna ke dalam makanannya dan perkenalkan bentuk menarik bagi hidangan berkenaan.
Tawarkan hidangan berkenaan sedikit demi sedikit.
Jangan mengisi keseluruhan pinggan, sebaliknya hidangkan kepada mereka sedikit demi sedikit kerana ia boleh menggalakkan anak meminta lebih banyak lagi hidangan itu.
Hidangan disediakan berdasarkan kualiti bukan kuantiti.
Hidangkan makanan berkhasiat kepada anak seperti pasta dengan menambah brokoli, kentang, keju, telur, daging ayam, ikan, kacang buncis dan bahan lain yang menyihatkan.
No comments:
Post a Comment