Jom Santai Bersama Ben Ashaari !!

entri terbaru

Monday, 13 August 2012

Kuih Raya Aku Yang Punya !

Assalamualaikum...

hai semua , berapa hari ekk aku tak update blog ? sian dye yerk..aku buzy la , bila dah tak buzy jadi mengantuk pulak lalu buat taik mata awal..kann ? alaa , aku tau korang pun camtu jugak kan , ngaku jela , uhuhuu..

ok , harinie hari isnin kan ? semalam (ahad) aku ade plan nak buat kuih raya , plan nak buat samperit , tp tak jadi , semalam tak puas shopping taw , mmg kesuntukan masa lah , hehe..so , aku tukar plan nak buat kuih raya yg bernama 'popia suci dalam debu' taw , cewaah ! amatlah mudah , basicnya pun mudah teramat mudah la , pastu ade la sikit aku olah2 sendiri , ikut cita rasa sendiri la kan..

semalam , start dekat pukul 10 mlm aku mula menggulung2 popia dan mengguntingnya..dekat pukul 12 baru siap , tak sempat nak menggoreng , maka simpan dlm peti la popia nie..balik keja td , mandi2 , terus join mak berbuka puasa , dekat pukul 9 mlm td aku start menggoreng..

 beginilah rupanya apabila dah digunting guntingkan..

Bahan bahannya aku main agak2 padan je dengan dengan popia tu..sebab tu takde sukatan..

aku pakai nestum perisa coklat (saje nak try).
gula icing.
susu tepung.
horlicks.

gaul la dlm 1 bekas..bila menggoreng popia , pastikan sentiasa kacau , jgn tinggal dye ok..
tuskan popia dulu pastu terus salut popia dgn bahab bahan (cita rasa) aku tadi tuh , hehe..

beginilah rupanya apabila sudah disalut oleh debu2 suci gituh , haha..suci kew ? suci kemendenya aku tengok ? hantam saja laa..asalkan sedap dan rangup !
mudah kan ? mmg teramat mudah la..antara rajin dgn malas jew nih , hoho !

1 comment:

Haniey Chiey said...

ehh , sedap ! sama lahh awak . kitaa pun buat for raya jugaakk :D