Assalamualaikum...
haluuuuuuuu oulllsss !! shat hari nie ?? yg tak shat pegi berjabat tgn dgn doktor ehh.. ^_^ haaa, entri kali nie aku nak citer pasal buah naga pulak..sebenarnya aku rindu kat buah naga..tingin nak makan..sodapp tawwww !! tp jarang ade kat sini..sob3 :'( huhuuuu..kite selalu tengok buah aje kannn..pernah tngok pokok dye ?? kelakar pulak aku tngok, hoho !! okeee, jommmm tngok gambar2nye..
Masih
ramai yg tak tau cara nak makan buah nie sbb
bentuknya yg ganjil, dgn kulit luar warna merah dan mempunyai
sayap mcm seekor naga sampai la digelar buah naga (dragon
fruit)..ada org yg potong kulitnya mcm makan buah epal..tp cara sebenar makan buah naga nie ialah belah dua dan ceduk isinya dgn sudu..
tp di sebalik rupanya yg ganjil, buah naga drpd keluarga ‘cactacea’
yg tergolong dlm spesies kaktus sebenarnya kaya dgn khasiat..buah
naga nie isinya mcm buah kiwi..buah naga yg
isinya berwarna putih lebih mudah didapati kat pasaran, tp mengikut
pakar pemakanan dan perubatan, buah yg isinya berwarna merah
lebih banyak khasiatnya..
pakar sependapat dan mengakui buah naga kaya dgn potasium,
ferum, protein, serat, sodium dan kalsium yg baik utk kesihatan
berbanding buah2 lain yg diimport..kajian
menunjukkan buah naga merah nie sgt baik utk sistem penghadaman
dan peredaran darah..juga memberi tindak balas memberangsangkan utk
mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dlm darah..
kajian
jugak menunjukkan buah nie blh mencegah kanser usus, selain mencegah
kandungan kolesterol yg tinggi dlm darah dan pada masa yg sama
menurunkan kadar lemak dlm badan..
secara
keseluruhan, setiap buah naga merah mengandungi protein yg mampu
mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung; serat
(mengawal kanser usus, kencing manis dan diet); karotin (kesihatan mata,
menguatkan otak dan menghalang penyakit); kalsium (menguatkan tulang)
dan fosferos (pertumbuhan tisu badan)..
Buah
naga juga mengandungi zat besi utk menambah darah; vitamin B1
(mengawal kepanasan badan), vitamin B2 (menambah selera), vitamin B3
(menurunkan kadar kolesterol) dan vitamin C (menambah kelicinan,
kehalusan kulit serta mencegah jerawat)..satu lagi fakta, khasiat buah naga tak terhad kpd buahnya, tp turut wujud pada
keseluruhan pokok..
buah naga juga blh dijadikan pencuci mulut yg lazat..selain tu, buah yg belum masak blh dimasak sup dan
dicampur dgn daging, ekor atau tulang..bunga buah naga pulak boleh digoreng sebagai sayuran, dijadikan
ulam dan juga boleh dikeringkan utk dijadikan teh bunga..
bunga
pokok nie mempunyai kadar debunga yg tinggi kerana tempoh ia mekar
penuh terlalu singkat, sekali gus menyebabkan lebah dan serangga lain
tak sempat mengambil debunganya secara penuh berbanding bunga lain
yg mekar berbulan-bulan..debunga bunga buah naga juga mempunyai khasiat tinggi dan cukup baik untuk kesihatan manusia..
dahan pokok buah naga juga boleh dijadikan salad, ulam,
digoreng dgn sambal belacan dan dimasak sup, yg terbukti berkesan
utk membuang toksik dlm badan dan mencuci perut...kat Amerika Selatan, dahan buah naga dihancurkan dan diperam utk
dijadikan makanan ternakan seperti lembu dan kambing..ia terbukti mampu
meningkatkan kadar susu, selain kualiti ternakan berkenaan..
kelebihan pokok buah naga ialah tahan lasak, tahan
serangan serangga, kerana ia spesies pokok kaktus, menyebabkan racun
serangga tak perlu digunakan ketika penanaman..seperti
kita sedia maklum, bahan makanan yg bebas drpd penggunaan racun
serangga adalah yg terbaik utk kesihatan..
KEBAIKAN ;
# Tingkat daya tahan
# Kurangkan metabolisma badan
# Baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah
# Kurangkan tekanan emosi
# Neutralkan toksik dalam darah
# Cegah kanser usus
# Cegah kandungan kolesterol tinggi
# Turunkan kadar lemak
# Tingkat daya tahan
# Kurangkan metabolisma badan
# Baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah
# Kurangkan tekanan emosi
# Neutralkan toksik dalam darah
# Cegah kanser usus
# Cegah kandungan kolesterol tinggi
# Turunkan kadar lemak
2 comments:
yummy dragon fruit!!
yapppp ^_^
Post a Comment